0 eset ostukorvis
  • No products in the cart.

Pood

Spargel roheline

17.90  / kg

Päritolumaa: Peruu.

 

Harilik aspar -köögiviljana spargel ja toalillena asparaagus -Asparagus officinalis- on aspariliste sugukonda aspari perekonda kuuluv mitmeaastane rohttaim.

Kevadel valmiva taimena on ta vitamiine ja mikroelemente täis ning seega kasulik kõhutäide. Paljudes Eestimaa vanades taludes kasvab spargel ammustest aegadest ja noorte võrsete söögiks kasutamine on tavaline. Samas on ka palju neid, kes ei tea, et see aianurgas tärkav taim söögiks kõlbulik on ning ootavad pigem, mil põõsas suureks kasvab, et selle kaunilt kohevaid oksi lilleseadetes kasutada. Hariliku aspari söödav osa on noor võrse ehk küünis. Harunenud vars enam söögiks ei kõlba. Peamine tarbimishooaeg kestab märtsist juuni lõpuni.

Toiduks sobivad noored võrsed. Söögiks sobivate sparglite jaotus:

  • lilla (mõne allika järgi violetne) spargel;
  • roheline spargel;
  • valge spargel.

Rahvameditsiinis kasutatakse asparit südamepuudulikkuse, maksa- ja neeruhaiguste ning podagra korral. Seda kasutatakse maksahaiguste korral, kuna aspar kaitseb maksa rakke.

Köögiviljana kasvatatakse Eestis harva, tihedamini ilutaimena. Süüakse paarkümmet  sparglisorti kolmesajast. Spargel on rikas valkude, mineraalainetest raua, seleeni, kaaliumi, naatriumi ja fosfori poolest. Äsjakorjatud roheline spargel on valgest sparglist vitamiinirikkam. Sparglis on foolhapet; vees lahustuvat vitamiini S-metüülmetioniin; C-, A- ja B-vitamiini.

Tootekood: 21100500 Kategooria: Sildid: ,

Kirjeldus

Tore spargli tomati pirukas

  • 500g tavalist või pärmi-lehttainast
  • 150g kitsepiima juustu
  • 500 g keskmise suurusega rohelise spargli vart
  • 3 suurt muna
  • 2dl 35% rõõska koort
  • 10 päikesekuivatatud tomatit
  • Soola, musta pipart muskaatpipart

Vooderda pirukavorm küpsetuspaberiga ja seejärel lehttaignaga. Torgi kahvliga taignasse augud. Puista murendatud kitsejuust taignale ühtlase kihina (kui kitsejuust ei meeldi võid kasutada endale meelepärast juustu, võid proovida ka sinihallitusjuustuga). Sparglivarte alumine puine osa murra ära ning keeda ülemisi sparglivarsi ca 2 minutit kergelt soolaga maitsestatud vees ja seejärel jahuta kiiresti külma vee all ning nõruta. Klopi munad lahti, lisa vahukoor ja maitseained ning kalla pirukavormi. Laota sparglivarred ja väiksemateks tükkideks lõigatud tomatid endale meelepäraselt kaunilt pirukale. Küpseta ahjus 30-45 minutit kuni pirukas on pealt kenasti kuldne ja tainas läbi küpsenud.

Seotud tooted