0 eset ostukorvis
  • Ostukorvis ei ole tooteid

Pood

Hurmaa

2.90  / kg

5 põhjust miks süüa hurmaad:

  • Hoiab haiguse eemal. Suure A- ja C-vitamiini sisaldusega tugevdab hurmaa immuunsust. Kui aga haigus siiski tabanud, siis loputage kurku mõned päevad järjest värskelt pressitud sooja hurmaa mahlaga, millele on lisatud natuke kaneeli.
  • Aitab säilitada teravat pilku. Küps hurmaa vili sisaldab suures koguses beetakarotiini, mis tugevdab nägemist ja peatab silmade vananemist. Samal põhjusel soovitatakse hulgaliselt süüa ka porgandit.
  • Soodustab neerude tööd. Magneesium ja vesi, mida hurmaas on küllaltki hulgaliselt, aitavad organismist eemaldada naatriumisooli ja tänu sellele lihtsustavad neerude tööd.
  • Parandab meeleolu. Üks küps vili annab olulisel määral vajalikku magneesiumi, mis rahustab närve ja kindlustab hea une. Sportides on hurmaa heaks vahepalaks – aitab vältida lihaskrampe ning annab energiat. Fruktoos ja glükoos hoolitsevad hea tuju eest.
  • Väärtuslik kiudainete allikas. Tervise seisukohast võttes on hurmaa näiteks õunast palju kasulikum, sest sisaldab mitu korda rohkem kiudaineid. Piisavas koguses kiudaineid hoiavad seedimise korras ja aitavad jääkaineid organismis siduda ning ohutult väljutada.
Tootekood: 21580400 Kategooria: Silt:

Kirjeldus

Hurmaa ehk kakiploom ehk kaki  – vanad kreeklased on nimetanud hurmaad jumalate toiduks

Hurmaa vili on botaanilises mõistes mari, mis kasvab 3–18 meetri kõrgustel puudel. Täiskasvanud puult võib saada saaki koguni  kuni 250 kilo.

Looduslik idadiospüür kasvab Hiina metsades. Eestisse jõuab enamik hurmasid kultiveerituna Hispaaniast.

Noor ja alles kasvav hurmaa on temas sisalduvate lahustuvate parkainete tõttu eriti kootava toimega (kudesid kokkutõmbav). Teatud kultivaridel vähenevad või kaovad need omadused vilja valmimisel. Hurmaa mõned sordid on tanniinirikkad nagu toomingamarjad, teevad süües suu veidi kuivaks. Nendel sortidel tuleb kootavat (suud paksuks tegevat) toimet vähendada viljade töötlemisega. Selleks hoitakse valminud viljasid 24 tundi 90–100% CO2 keskkonnas konstantsel temperatuuril (25 °C)

100 g hurmaad annab 60 kcal energiat, sisaldab keskmiselt 80 g vett, 15–17 g süsivesikuid, 6 g kiudainet, 0,5 g proteiini, 0,5 g parkaineid ja 0,3 g rasvu. Hurmaa massist moodustavad tervelt neljandiku glükoos ja fruktoos. Organism kasutab hurmaa „suhkru” ära südamelihase toitmiseks, seejuures ei saavuta glükoosisisaldus veres haripunkti, nii nagu see juhtub rafineeritud suhkrut kasutades. Jaapanis olidki täisküpsed hurmaad algselt suhkru aseaine, nende püreed kasutati nagu mett. Veel sisaldab hurmaa palju kaaliumi ja magneesiumi, mikroelementidest joodi, seleeni, tsinki, vaske ja mangaani. Vitamiinidest A-provitamiini (2000 ühikut), E- ja K-vitamiini, kuid C-vitamiini ainult 10 mg%. Hurmaa on rikas antioksüdantidest ehk rakkude eluea pikendajatest. Hurmaad hinnatakse porgandi kõrval teiseks imikule sobivaks toidulisandiks

Juhul kui hurmaa ei ole piisavalt küps siis toatemperatuuril seistes suhkrud küllastuvad ja läheb pehmeks.

Sulle võib meeldida ka…

Seotud tooted