1 ese ostukorvis

Pood

Hurmaa

3.40  / kg

5 põhjust miks süüa hurmaad:

  • Hoiab haiguse eemal. Suure A- ja C-vitamiini sisaldusega tugevdab hurmaa immuunsust. Kui aga haigus siiski tabanud, siis loputage kurku mõned päevad järjest värskelt pressitud sooja hurmaa mahlaga, millele on lisatud natuke kaneeli.
  • Aitab säilitada teravat pilku. Küps hurmaa vili sisaldab suures koguses beetakarotiini, mis tugevdab nägemist ja peatab silmade vananemist. Samal põhjusel soovitatakse hulgaliselt süüa ka porgandit.
  • Soodustab neerude tööd. Magneesium ja vesi, mida hurmaas on küllaltki hulgaliselt, aitavad organismist eemaldada naatriumisooli ja tänu sellele lihtsustavad neerude tööd.
  • Parandab meeleolu. Üks küps vili annab olulisel määral vajalikku magneesiumi, mis rahustab närve ja kindlustab hea une. Sportides on hurmaa heaks vahepalaks – aitab vältida lihaskrampe ning annab energiat. Fruktoos ja glükoos hoolitsevad hea tuju eest.
  • Väärtuslik kiudainete allikas. Tervise seisukohast võttes on hurmaa näiteks õunast palju kasulikum, sest sisaldab mitu korda rohkem kiudaineid. Piisavas koguses kiudaineid hoiavad seedimise korras ja aitavad jääkaineid organismis siduda ning ohutult väljutada.
Tootekood: 21580400 Kategooria: Silt:

Kirjeldus

Hurmaa ehk kakiploom ehk kaki  – vanad kreeklased on nimetanud hurmaad jumalate toiduks

Hurmaa vili on botaanilises mõistes mari, mis kasvab 3–18 meetri kõrgustel puudel. Täiskasvanud puult võib saada saaki koguni  kuni 250 kilo.

Looduslik idadiospüür kasvab Hiina metsades. Eestisse jõuab enamik hurmasid kultiveerituna Hispaaniast.

Noor ja alles kasvav hurmaa on temas sisalduvate lahustuvate parkainete tõttu eriti kootava toimega (kudesid kokkutõmbav). Teatud kultivaridel vähenevad või kaovad need omadused vilja valmimisel. Hurmaa mõned sordid on tanniinirikkad nagu toomingamarjad, teevad süües suu veidi kuivaks. Nendel sortidel tuleb kootavat (suud paksuks tegevat) toimet vähendada viljade töötlemisega. Selleks hoitakse valminud viljasid 24 tundi 90–100% CO2 keskkonnas konstantsel temperatuuril (25 °C)

Juhul kui hurmaa ei ole piisavalt küps siis toatemperatuuril seistes suhkrud küllastuvad ja läheb pehmeks.

Toiteväärtused

Kalorsus

Valgud

Rasvad

Susivesikud

Vesi

Vitamiin A

Vitamiin D

Vitamiin E

Vitamiin C

Vitamiin B1

Vitamiin B2

Niatsiin

Vitamiin B6

Vitamiin B12

Naatrium

Sool

Kaalium

Kaltsium

Magneesium

Fosfor

Raud

Tsink

Jood

Seleen

Seotud tooted