0 eset ostukorvis
  • Ostukorvis ei ole tooteid

Pood

Avokaado söömisküps lahtine

8.90  / kg

Päritolumaa: Peruu. Lahtine avokaado, mis on valmis söömiseks.

Kiire Guacamole (avokaadodipp):

Vaja läheb:

Soovi korral: hakitud tomatit/punast sibulat/tšillipipart/värsket koriandrit

Valmistamine:

  • suru avokaadod kahvliga katki
  • lisa laimi-või sidrunimahl ja purustatud küüslauk
  • soovi korral lisa tomatit/sibulat vms
  • maitsesta soola ja pipraga
  • naudi!
Tootekood: 21510318 Kategooria: Silt:

Kirjeldus

AVOKAADODEST ÜLDISELT:

Avokaado on avokaadopuu ehk Ameerika pirnloorberi vili. Üks puu võib aastas anda umbes 180 vilja. Tuntumad sordid: Hass-pruunjasmustjas krobeline koor, ümar kuju ja Fuerte-tumeroheline piklik, pirnikujuline ja siledanahkne vili.

Avokaadosid korjatakse puult toorena, sest viljad on järelvalmivad. Ka poelettidelt leiame üpris tihti veel toored viljad, need saame lihtsa vaevaga „valmis küpsetada“ toatemperatuuril. Protsessi kiirendamiseks võid avokaadode juurde lisada banaanid ja õunad, sest vili valmib siis eteni mõju tõttu kiiremini.

Kui paned avokaado külmkappi, võib selle viljaliha muutuda (viljas sisalduvate rasvade ja külma koosmõjul) pruuniks.

Avokaadod sisaldavad:

  • üle 20 erineva vitamiini ja mineraali
  • rohkelt kaaliumi (kaalium ennetab kõrget vererõhku ja on vajalik rakkudele ja nende normaaliseks funktsioneerimiseks. Näiteks sajas grammis banaanis on 10% kaaliumi päevasest soovitatud kogusest, avokaados 14%).
  • palju tervislikke rasvasid (tervislik rasv aitab taimetoidust saadavatel toitainetel paremini imenduda, vähendab kehas põletikulisi protsesse ning on ka vähkkasvajaid ennetava toimega). Avokaados sisalduvad rasvad taluvad hästi kuumutamist, mistõttu tasub nii oliivi- kui avokaadoõli kasutada praadimisel (vili ise kuumtöötlemist ei taha).
  • kiudaineid, mis aitavad reguleerida kaalu ja alandada veresuhkrut.
  • karotenoide (luteiin ja zeaksantiin, mis on kasulikud silmade tervisele vähendades kae tekkimise riski).

 

Avokaadot saab lisada salatile, praele, smuutile, kasutada dipikastmetes, leivamäärdena või süüa niisama. Kõige sagedamini valmistatakse avokaadost guacamolet (sisaldab muu hulgas ka soola, küüslauku, laimi). Tuleb meeles pidada, et avokaado tuleks tarbida koheselt, kuigi tarbimisaega on võimalik pikendada sidrunimahla abil.

Avokaados sisalduvad vitamiinid ja mineraalaineid on meie luustikule väga olulised. Kui iga päev süüa üks avokaado, muutuvad ka luud tugevamaks ja vastupidavamaks. Ameerika pirnloorberi vili aitab säilitada/langetada kaalu, kuna tekitab kergesti täiskõhutunde.

 

Avokaados on 20 erinevat vitamiini ja mineraali. Keskmises 100-grammises avokaados on (protsendid päevasest soovitatud kogusest): vitamiini K (26%), foolhapet ehk vitamiine B10 ja B11 (20%), kaalium (14%), vitamiini B5 (14%), vitamiini B6 (13%) ja vitamiini E (10%). Veel saab avokaadost väikses koguses: magneesiumi, mangaani, vaske, rauda, tsinki, fosforit, vitamiine A, B1, B2 ja B3.

Avokaados on keskmiselt 160 kalorit, 2 grammi proteiini ja 15 grammi kasulikke rasvu. Süsivesikuid sisaldub 9 grammi, millest 7 on kiudained, seega ühtekokku saab rasvast vaid 2 grammi süsivesikuid. Kolesterooli ja soodiumi avokaadost ei leia, samuti on neis vähe küllastunud rasvu.

Toiteväärtused

Kalorsus

Valgud

Rasvad

Susivesikud

Vesi

Vitamiin A

Vitamiin D

Vitamiin E

Vitamiin C

Vitamiin B1

Vitamiin B2

Niatsiin

Vitamiin B6

Vitamiin B12

Naatrium

Sool

Kaalium

Kaltsium

Magneesium

Fosfor

Raud

Tsink

Jood

Seleen

Seotud tooted