Klementiin alias mandariin

Hoidke mesilased oma klementiinidest eemal!

Igihaljas mandariinipuu pärineb Kagu-Aasiast. Sõna mandariin on ühe versiooni kohaselt pärit Mauritiuse põlisrahva dialektist, kus kõnealuseid tsitrusvilju tähistati sõnaga mandara. Teine arusaam väidab, et mandariini nimetus tulenes hoopiski Hiina ametnike mandariinide riietuse värvusest.

Tänapäeval koondatakse üldnimetuse mandariin alla mitmeid sarnase ehituse ja biokeemilise koostisega tsitrusvilju, nendest on tuntumad kolm suurt rühma – satsumad, klementiinid ja tangeriinid.

Klementiin on hariliku mandariinipuu sordi ‘Clementine’ vili. Neid hakati klementiinideks kutsuma 1902. aastal. Klementiini tekkelooks räägitakse, et isa Clément Rodier avastas juhusliku hübriidi lastekodu aias Misserghinis Alžeerias. Teised allikad väidavad, et klementiinid avastati juba Hiinas. Klementiinid on partenokarpsed, seega on nende viljad ilma seemneteta. See suurepärane omadus aga kaob, kui õisi tolmendada. Et seda vältida, ähvardasid 2006. aastal California klementiinikasvatajad kaevata kohtusse kohalikud mesinikud, kui need ei hoia oma mesilasi nende viljataimedest eemal.