Kõrvitsamuffinid või kõrvitsarisotto või hoopis kõrvitsapasta?

 

Kõrvits on ilus sügise vili, mis sobib nii soolastesse kui magusatesse toitudesse. Ning nüüd, kus kõrvitsad on saadaval, siis tasub kõrvitsat erinevatesse toitudesse sisse panna – need on tervislikud, väga hea maitsega ning väga laialt kasutatavad.

Olenevalt sordis on kõrvitsad väga madala kaloraažiga ning toitainerikkad: 100g värskes või keedetud kõrvitsas on ca 20-26kcal, 2-3g suhkruid ja 5-7g süsivesikuid. Vitamiinidest on rohkelt kaltsiumi, fosforit, kaaliumit ja A-vitamiini.

Vitamiinikullerisse oleme kokku pannud mõned erinevad kõrvitsasordid, mis tasub proovida!

 

Muskaatkõrvits on kõige magusamate viljadega talikõrvits. Oranžikaskollane viljaliha on meeldivalt aromaatne, lõhnates kergelt muskuse järele. Kuna muskuse viljaloha on tugevam, siis on seda kõrvitsat hea kasutada ahjuroogades või risottos, kus on hea kõrvitsa tekstuur.

 

Seda maitsvat ja tervislikku kõrvitsarisottot lihtsalt peab proovima!

1 samm – pane (600ml) puljong potti vaiksele tulele podisema, et seda koguaeg risottole peale valada.

2 samm – Pane pannile parajas ports õli, 1 küüslauk ja 1 sibul, kuni need on kergelt pehmed. Jälgi, et õli oleks piisavalt põhjas ja vala juurde 1 tass risotto riisi. Riis peaks olema õliga kergelt kaetud. Kuumuta, lisa üks klaas valget veini, sega ja oota kuni vein riisi sisse tõmbab.

3 samm – Võta suurem kulp ja lisa üks täis puljongit riisile, sega ja oota kuni puljong on täiesti riisi sisse tõmmanud. Lisa järgmine kulbitäis.

4 samm – Lisa (pool kõrvitsast) kõrvitsakuubikud, muskaatpähklit, soola/pipart ja ingverit. Kui puljong on riisi sisse tõmmanud, siis lisa järgmine kulbitäis. Jätka puljongi lisamist, kuni puljong on potist otsas.

Lõpeta kuni risotto on eriti kreemijas, maitsesta veel vastavalt soovile.

5 samm – tõsta taldrikule, serveeri ja naudi!

 

Harilik kõrvits on palju pehmema viljalihaga, kui muskaatkõrvits, kuid sobib hästi marineerimiseks, suppidesse ja püreeks.

Harilikust kõrvitsast saab maitsvat püreed, millest on hea teha suppi, pirukatäidist, kooke või putru.

Lõika kõrvits pooleks, puhasta seemnetest ja tükelda. Kõrvitsatükid keeda või auruta pehmeks ja püreesta. Seda püreed saab kasutada magustoitudes või soolastes toitudes, lisades pastale või kartulitele. Kõik oleneb kuidas maitsestada!
Maitsvate muffinite retsetpi leiate siit lingilt – https://goo.gl/jkuttC 
 

 

Spagetikõrvits on kõigist kõrvitsatest kõige mahedamaitselisem ning helekollase viljalihaga. Kui poolitatud kõrvitsat küpsetada ahjus, siis küpsedes muutub kõrvitsa viljaliha kiuliseks, meenutades spagette. Sobib hästi tomatise bolognesekastmega.

Maitsvad ahju-spagetid saate, kui lõikate kõrvitsa pooleks, puhastate seemnetest ning panete ahju ca 200kraadi juurde 40 minutiks küpsema. Kõrvits on valmis, kui kahvliga kraapides moodustuvad mõnusad ja mahlased spagetid.

Head katsetamist ja tervislikke toite!

Teie Vitamiinikuller!