Nektariin või virsik, üks ei välista teist!

Virsik, aprikoos ja nektariin on suvekuude ühed parimad puuviljad. Nende magusus ja mahlasus sobib hästi nii soojal suvepäeval magustoiduks või jahedamal õhtul küpsetamiseks.

Välimuselt on virsikud ja nektariinid üpris sarnased. Virsikutel on sametine kest, nektariin sile ja läikiv.  Muus osas on nad sarnased – toiteväärtuse, suuruse, küpse(ta)mise ajakuluga.

Luuviljalised on väga toitainerikkad viljad. Neis on palju vitamiine ja mineraalaineid. Ühes keskmise suurusega virsikus on ca 58 kcal, rasva vähem kui 1g, proteiini seevastu 1kg. Virsikutes/nektariinides on palju C, A K vitamiini, tsinki, rauda ja magneesiumi. Küpsetes viljades on väga palju antioksüdante, mis kaitsevad rakke haiguste eest, aitavad nahal särada ja turgutavad immuunsussüsteemi.

Veel lugemist virsiku kasulikkuse kohta leiad siit.

Sulle on kindlasti poes või e-poest tellides sattunud kätte poolküps või hoopis toores luuvili ja oled mõelnud, et sellega pole ju miskit teha. Kõik küpsed luuviljalised riknevad kiirelt, mistõttu korjatakse saak alati poolküpselt ning poest on harva leida head ja küpset luuvilja. Samas säilib sedasi kena välimus ning kodus vilja järelküpsedes on võimalik muretult ilusaid vilju süüa. Nektariinid ja virsikud küpsevad toasoojas järgi paari päevaga. Küpsed viljad säilivad vaid mõned päevad.

NB! Koju tellides tasub viljad panna kohe külmkappi, nii on nende säilivus pikem.

Kui viljad on kenasti küpsenud, siis saab neist valmistada igale maitsele midagi suurepärast. Need sobivad jäätise või vahukoorega niisama süüa või hoopis koogi küpsetamiseks. Juhul kui soovid midagi uut ja huvitavat proovida, siis virsikud sobivad hästi ka kala või muude grilltoitude kõrvale, kasvõi salatisse.

Toidutegu blogis on avaldatud põnev nektariinikook sidrunikreemiga, kus on kokku pandud magus nektariin ja särtsakas sidrun. Tundub põnev ja tasub proovida!

Täpse retsepti leiad siit 

Mõnusat kokkamist, maiustamist ja suve nautimist! 
Sinu Vitamiinikuller