Magus ja vitamiinirikas hurmaa
Soovid, et su toidulaud oleks värviline, vitamiinirikas ja huvitav? Tahaksid süüa magusat aga komm pole see?
Siis on õige valik hurmaa, sest see on ülimaitsev, väga kasulik, sobib hästi kommi asemel, selles on vähe kaloreid ja on rasva-/kolesteroolivaba ja nii edasi…
Hurmaa on mõnus puuvili mida niisama hea süüa nagu õuna, lisada pudrule või smuutile, küpsetada kooki või lisada salatile. Valikuid on tohutult.
Küpse vili on sileda ja läikiva koorega, kergelt vetruv. Pehme ja tume oranž hurmaa on väga küps, millest on hea teha püreed, mida lisada pudrule või smuutisse või süüa otse kausist. Püreestatud hurmaa meenutab pudingut, tervislikku pudingut!
Hurmaad võib süüa koorega või kooreta, olenevalt kuidas Sulle meeldib. Lõika viiludeks ja saad suurepärase vahepala.
Miks see hurmaa siis nii hea on?
Sest selles on väga palju erinevaid vitamiine ja mineraalaineid.
Esiteks on hurmaas (nagu porgandis või kõrvitsas) beetakaroteeni, A- ja C-vitamiini, kaaliumi sisaldus kõrge.
Uuringutes on leitud, et beetakaroteen (eelkõige toidu kaudu saadav) võis vähendada vähi ja südamehaiguste riski ning tugevdada immuunsüsteemi.
Leiti, et 50 mg beeta-karoteeni päevas vähendas südameinfarkti, insuldi ja südamehaigustesse suremuse riski poole võrra. Vähivastase toime saamiseks tuleb beeta-karoteeni võtta kindlasti koos teiste antioksüdantidega, nagu teised karotenoidid, vit C ja E ning seleenium. Lisaks saab organism vajadusel beetakaroteenist toota A vitamiini. (Karoteenpreparaadid, Derma.ee)
Kaaliumit on vaja süsivesikute normaalseks ainevahetuseks, lihaskonstraktsioonide tagamiseks ning happe-alustasakaalu tagamiseks veres. Hurmaa on rasva- ja kolesteroolivaba, mistõttu sobib hurmaa suurepäraselt tervislikuks vahepalaks. Keskmine hurmaa sisaldab endas umbes 120 kilokalorit ja mitmeid kasulikke toitaineid: 6g kiudaineid, 13mg kaltsiumi, 270mg kaaliumi.
Mida nendega teha?
Tuuli kirjutab oma blogis põnevast salatist, kus üheks komponendiks on justnimelt hurmaa. Loe lähemalt blogist ja põnevat katsetamist!
http://toiduteemal.blogspot.com.ee/…/vaesalat-punase-riisi-…
Salat tehtud aga nüüd tahaks midagi magusat? Nami-nami lehelt leiad hurmaasorbeti retsepti: http://www.nami-nami.ee/retsept/20454/hurmaasorbett
Kui olete saanud tooremad hurmaad, siis hoia neid enne söömist hoida mõni aeg toasoojas, sest soojas küpsevad järgi ja muutuvad magusamaks. Küpsemadid vilju hoia külmakapis, parim temperatuur on 1-4 kraadi.
Hurmaad saad mugavalt endale koju või kontorisse tellida SIIT .
Püsi terve!
Sinu Vitamiinikuller